Cultureel Kyoto en slapen in een tempel - Reisverslag uit Hiroshima, Japan van Bart Maas - WaarBenJij.nu Cultureel Kyoto en slapen in een tempel - Reisverslag uit Hiroshima, Japan van Bart Maas - WaarBenJij.nu

Cultureel Kyoto en slapen in een tempel

Door: Bart

Blijf op de hoogte en volg Bart

14 November 2011 | Japan, Hiroshima

Ik schrijf dit momenteel in de shinkansen naar Hiroshima. Zo´n snelle trein die me in zo´n twee uur vanaf Osaka er naar toe brengt. Dat ik in Osaka zou zitten was niet gepland maar daarover later meer. Ik was vanuit Kanazawa naar Kyoto gegaan, waar ik opnieuw in een ryokan zat. Dus opnieuw schoenen uit, slapen op een futon en een klein kamertje. Ik ben er inmiddels aardig aan gewend. Over Kyoto kan ik eigenlijk kort zijn, het is echt heel mooi. Ik kan begrijpen waarom de vergelijking met Rome vaak wordt gemaakt, hoewel ik in Rome zelf niet ben geweest. Het stikt hier in ieder geval van de tempels en daar ben ik dus ook redelijk heen geweest. Redelijk omdat ik vanwege het aantal dagen en vanwege de kosten ook wel wat selectief moet zijn. Ze vragen hier namelijk voor bijna elke tempel wel een bedrag om er binnen te komen. Als ik dat dan overal zou doen kom ik zo op 25 euro extra per dag uit en dat is iets teveel van het goede. Ik heb dus maar de topattracties gekozen. Dat zijn in mijn ogen onder andere Kinkakuji, ofwel de Gouden Paviljoen Tempel en de Fushimi Inari shrine, wat de ultieme torii gate ervaring moest zijn. En dat was het ook wel, heel gaaf om te zien. Al die bogen daar zijn particuliere schenkingen, maar daar moet je wel een aardig bedrag voor neertellen. De goedkoopste en kleinste daar is 4.000 euro. En daar staan er duizenden en duizenden van, ook hele grote. Fanatieke jongens die Japanners dus :). Ik ben ook nog naar de Kiyomizudera en Tofukuji tempels geweest. Allebei ook heel gaaf, en de foto's spreken ook voor zich.

Omdat ik in Tokyo niet ben wezen stappen wilde ik dat graag ergens anders doen maar in Kyoto is er nauwelijks iets noemenswaardigs. In Osaka is dat echter wel, de derde grootste stad van Japan en een halfuurtje van Kyoto. Via couchsurfing heb ik wat mensen benaderd en uiteindelijk sprak ik af met een meisje, Ayaka genaamd, om te gaan stappen met haar en haar vrienden. We zijn eerst ook nog gaan lunchen in Osaka. Heel leuk, naar het kasteel geweest, door de Koreaanse buurt gelopen en een traditionele lunch gehad, waar haar moeder ook bij was omdat die in de buurt werkte. Die moeder graaide ook heel snel de rekening mee en aangezien het vrij prijzig was vond ik dat natuurlijk extra aardig:). Op donderdag dus een rondleiding door Osaka gehad, altijd leuk om te krijgen van een lokale bewoonster, iets heel anders dan uit een lonely planet reisgids of iets dergelijks.

Omdat we zaterdag zouden stappen in Osaka heb ik toen daar maar een hotel genomen want om nou om 6 uur in de ochtend weer naar Kyoto te moeten en dan uit te checken en weer weg te gaan was niet zo'n goed idee. Stappen was in ieder geval heel gaaf, ze had aardige vrienden en hoewel prijzig was het wel erg gezellig. Uiteraard ook te veel gedronken, maar wel teruggebracht naar mijn hotel in de ochtend door een van haar vrienden in zijn dikke auto. Daar checkte ik uiteindelijk wat te laat uit en moest ik met een aardige kater opeens spiritueel gaan doen in Koya-San. Dat is een reis van ongeveer twee uur van Osaka vandaan waar ik een overnachting in een boeddhistisch klooster had geboekt. Het was wel een beproeving om er te komen, maar het is gelukt. Kwam daar om drie uur aan en ben meteen gaan slapen tot het eten om zes uur. Respect voor die monniken want die eten dus alleen vegetarisch. Iets wat niet helemaal voor mij is weggelegd. Gelukkig zat er ook rijst en fruit bij maar dingen als tofu ruiken en smaken wat mij betreft naar plastic:). Ik zat daar met wat andere Japanners die uiteraard weer veels te vriendelijk waren en me sake aanboden, maar dat viel niet zo goed gezien de vorige avond. En ook gezien de vorige avond vond ik het niet zo erg dat de tempel al dicht was om negen uur in de avond. Goed geslapen en om half zeven het ochtendgebed meegemaakt. Apart om te zien en zeker wel mooi. Daarna om zeven uur weer vegetarisch gegeten (alleen rijst dus) en daarna meteen op pad gegaan om Koya-San te verkennen. Zeer mooi gebied met meer dan 150 kloosters (waarvan er ongeveer 50 open zijn voor overnachtingen). Er zijn daar verschillende zeer grote tempels en ook mausolea van monniken en shoguns. Ook gelopen over een kerkhof met meer dan 200.000 graven, waar de heiligste monnik van die berg ligt begraven, Kobo Daishi. Hij is volgens de monniken overigens niet dood maar al meer dan 1000 jaar in meditatie om iedereen te beschermen. Wel indrukwekkend en zeer mooi met de zonnestralen die door de bomen heen kwamen. De foto's spreken zeker voor zich.

Nu dus op weg naar Hiroshima, waar ik een dag verblijf, doorga naar Miyajima en dan nog twee dagen in Nagasaki heb. Ik merk overigens wel dat een strakke planning als ik nu heb niet meer moet doen. Ik heb namelijk niet echt rekening gehouden met reistijden en als je dan ergens rond zes uur in de avond aankomt en je de volgende dag moet uitchecken heb je niet veel tijd meer om wat te gaan bekijken. Ik moet ook nog even kijken wat ik na Nagasaki ga doen. Ik ben daar tot en met de 18e en heb nu een verblijf in Seoul geboekt vanaf 24 november tot en met drie december. Dit omdat ik een tour langs de grens wil doen en dat kon alleen op 2 december door eerdere militaire oefeningen. Maar ik heb dus nog wat dagen over voor ik daar aankom, moet nog even bekijken of ik nog extra dagen in Japan of elders in Zuid-Korea doe. Misschien zelfs nog terug naar Osaka voor een extra stapavond met Ayaka en haar vrienden, maar zonder raill pass kost me dat wel zo'n 100 euro dus daar moet ik nog over nadenken...

Bedankt voor het lezen weer en ook al kan ik niet op elke reactie persoonlijk reageren, ik lees ze wel en vind het zeer leuk om te zien, dus ga vooral door!

• 14 November 2011 - 15:21

Luuk:

was meneer maas dronken XD :p haha leuk hoor maar in hiroshima was toch ook die atoombom ontploft??

grt Luuk

• 14 November 2011 - 15:27

Luuk:

P.S. dat princessen pakje staat u goed :p. enn gelukkig hadden ze daar ook een Mac zo tezien XD en wat vroegen die kinderen allemaal

• 14 November 2011 - 16:32

Moes:

Haha klinkt weer heel erg interessant allemaal ;) kijk je uit voor alcoholvergiftiging :p spreek je snel weer via face! Have fun

• 14 November 2011 - 16:37

Hobie:

echt gaaf al die tempels

nog veel plezier

• 14 November 2011 - 20:57

Marga:

Ha die Bart,
    Volgens mij staat een rood jurkje toch leuker hoor! Even lekker uitrusten in een klooster lijkt mij op dit moment ook wel wat, helaas moeten wij gewoon spreekavonden plannen.
    Japan ziet er wel heel geweldig uit. Ben nu nog benieuwder naar China. Dat staat ook nog op mijn verlanglijstje.
    Veel plezier en denk af en toe aan ons werkpaarden. :)

• 14 November 2011 - 22:16

Johan:

Ha Bart, leuk verhaal en mooie foto's. Je bent nog maar een paar weken weg en je hebt al een wereldreis achter de rug. Geweldig man. Ik red me wel tussen de vrouwen hoor. Je kan nog wel effies weg blijven. Ruud neemt af en toe voor je waar ;-)
    Groet en veel plezier! Tot lezens.
    Johan

• 15 November 2011 - 17:25

Hans:

Nou, ik weet het nu zeker: Japan is niets voor mij. Ik zou constant overal mijn hoofd stoten, klem komen te zitten, enz. . En totaal gebroken zijn door het "comfortabele" slaapgebeuren.......
    Goede reis verder. Ik zag dat je toch alweer een week of 3 onderweg bent. De tijd gaat toch wel snel zo!

• 18 November 2011 - 08:15

Kees :

Hoi Bart,
    Geweldige verhalen. mooie fo'to's. Dit moet een prachtige ervaring zijn.
    Benieuwd hoe het verder gaat en succes !

Kees Repro.